EU-verslag over de rechtsstaat: Nederland moet meer doen voor lobbytransparantie

donderdag 6 juli 2023, 11:15

DEN HAAG (PDC) - Nederland moet vaart maken met transparantieregels over lobbyactiviteiten. Dat is één van de belangrijkste aanbevelingen van de Europese Commissie in het jaarlijkse rechtsstaatrapport. De Commissie maakt zich zorgen over de draaideur tussen politiek en lobby en adviseert zo snel mogelijk een afkoelperiode van twee jaar in te voeren.

Jaarlijks brengt de Europese Commissie een rechtsstaatrapport uit, met aanbevelingen per land en een algemeen EU-beeld. Over het algemeen is de Europese Commissie tevreden over de voortgang die landen boeken op rechtsstaatgebied. Ten opzichte van 2022 zijn EU-landen met 65% van de aanbevelingen aan de slag gegaan. Tegelijk ziet de Commissie EU-breed op het gebied van justitiële hervormingen, corruptiebestrijding, mediavrijheid en institutionele controles nog uitdagingen.

In Nederland ziet de Europese Commissie vooral uitdagingen op het gebied van de digitalisering van het rechtssysteem, de aanpak van lobbyregels en het oplossen van de toeslagenaffaire. Met al deze onderwerpen is Nederland wel al aan de slag gegaan. Zo is er in december een gedragscode integriteit voor bewindspersonen gekomen, waar strengere lobbyregels instaan.

Volledig rechtsstaatrapport 2023 + hoofdstuk over Nederland

Relevante publicaties Montesquieu Instituut