Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

Hofvijver augustus 2021: ‘Trossen overrijpe bananen’

Nederland is geen bananenmonarchie, maar er hangen wel trossen overrijpe bananen. Er zit hier en daar ook rot in. Zo ongeveer valt de tussenbalans van de staat van de democratische rechtsstaat uit, zoals het Montesquieu Instituut die heeft opgemaakt in deze zomerspecial.

 

Welk type kabinet krijgen we?

Na maanden van onderhandelen aan de formatietafel is er nog steeds geen kabinet gevormd. Of dat op korte termijn in het verschiet ligt, is ook maar zeer de vraag. Wat voor opties liggen er op nog tafel, en hoe zitten die varianten ongeveer in elkaar? Een overzicht.

 

De Conferentie over de Toekomst van Europa

Welke bevoegdheden moet de EU hebben? Wie neemt de besluiten in de Europese Unie? En waar liggen de grenzen van de Europese Unie? Deze vraagstukken staan centraal tijdens de Conferentie over de Toekomst van Europa.

 

Prinsjes­festival 2021: samen bouwen aan vertrouwen

Dit jaar vindt het Prinsjesfestival plaats van 14 tot en met 21 september. Tijdens deze editie van het festival staat het vertrouwen in de politiek centraal.

 

Terugkijken - Actualiteiten­debat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

Zijn Europese belastingen gewenst? Tasten ze de soevereiniteit van lidstaten aan? Op maandag 28 juni ging het panel van Jan van de Streek, Laurens Berentsen, Pim van Ballekom en Marieke Koekkoek in debat. Moderator was Marleen de Rooy.

 

di 16 nov
Logo CPG

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2021

Op 16 november wordt het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2021 gepresenteerd. Dit jaarboek belicht de interactie tussen politiek en wetenschap vanuit diverse historische invalshoeken.