Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

De Hofvijver: special minister­iële verant­­woor­de­lijkheid

In de augustus-editie van de Hofvijver leveren auteurs vanuit verschillende perspectieven tien ongevraagde reacties op een advies van de Raad van State over ministeriële verant­woorde­lijkheid. ‘Alleen al de coronacrisis heeft laten zien dat het misschien wel belangrijker dan ooit is die spelregels van de parlementaire democratie goed toe te passen.’

 

Europa na Brexit

Hoe komt de EU eruit te zien na de Brexit? Welke verhoudingen veranderen? In de Hofvijver publiceerde het Montesquieu-Instituut een serie genaamd: 'Europa na Brexit'. In deze serie worden de veranderde posities van enkele Europese landen in het post-Brexit tijdperk besproken.

 

Online debat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zich in Europa hard opgesteld in debatten over economische steun. Was dit diplomatiek verstandig en wat is het gevolg hiervan, zowel in Europa als binnen Nederland? Op 1 juli waren deze vragen onderwerp van debat. Kijk hier het debat terug of lees het verslag.

 

Een politieke Eerste Kamer?

Breaking News: de Eerste Kamer neemt een motie van afkeuring tegen een minister aan. Hoe bijzonder is dat? Een debat tussen prof. Bert van den Braak (PDC, Universiteit Maastricht) en de Senatoren Joris Backer (D66), Ruud Koole (PvdA) en Tiny Kox (SP).

 

Karlsruhe & Luxemburg: clash tussen het Duitse en Europese Hof

Wie beslist over de bevoegdheden van de EU - de nationale lidstaten of de Europese instellingen? Het Europese Hof van Justitie gaat in tegen het Duitse Bundes­verfassungs­gericht. Lees hier een serie beschouwingen over deze opvallende uitspraak.

 

wo 7 okt
Democratie in debat algemeen logo

Actualiteiten­debat in oktober 2020

In oktober 2020 vindt het volgende Actualiteiten­debat plaats. Wanneer meer bekend is over het thema en de sprekers, vindt u dat hier.