Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

Boek 'De zoektocht naar de feiten' van Luc Verhey aangeboden aan de Nationale Ombudsman

Op donderdag 16 december heeft Luc Verhey, fellow bij het Montesquieu Instituut, het eerste exemplaar van zijn boek 'De zoektocht naar de feiten' aangeboden aan de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen.

 

De Conferentie over de Toekomst van Europa

Welke bevoegdheden moet de EU hebben? Wie neemt de besluiten in de Europese Unie? En waar liggen de grenzen van de Europese Unie? Deze vraagstukken staan centraal tijdens de Conferentie over de Toekomst van Europa.

 

Terugkijken - Actualiteiten­debat: 'De Europese Unie na Merkel'

Angela Merkel vertrekt na 16 jaar als Bondskanselier. Ze werd omschreven als een 'consensus­machine' omdat ze zo veel Europese crises heeft opgelost. Wat zijn de gevolgen van haar vertrek voor de verhoudingen in de Europese Unie?

Klik hier om het debat terug te kijken.

 

Regeerakkoord Rutte-IV: Eerste reacties

De langste kabinetsformatie uit de parlementaire geschiedenis heeft dan eindelijk een akkoord opgeleverd. Maar is er daadwerkelijk sprake van ‘nieuw elan’ dat zo gewenst is? En wat wil het kabinet met ‘Europa’? De eerste reacties van het Montesquieu Instituut.

 

Terugkijken - Debat: 'De toekomst van Europa: welke rol speelt het nationale parlement?'

Kijk het debat hier terug.
Bij de Conferentie over de Toekomst van Europa kunnen burgers uit alle lidstaten via debatten en een online platform meepraten over de toekomst van Europa. Zo ook over de Europese democratie. Welke bevoegdheden moet de Europese Unie bijvoorbeeld hebben?