Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

De Hofvijver: politiek van Den Haag tot Brussel

Voormalig topambtenaar Roel Bekker is sceptisch over de aangifte tegen de Belastingdienst wegens knevelarijen en andere ambtsmisdrijven. De actie van de top van Financiën is ‘vooral’ ingegeven door ‘politieke overwegingen’, schrijft hij in een analyse. Lees dit en meer artikelen in de Hofvijver van mei.

 

Karlsruhe & Luxemburg: clash tussen het Duitse en Europese Hof

Wie beslist over de bevoegdheden van de EU - de nationale lidstaten of de Europese instellingen? Het Europese Hof van Justitie gaat in tegen het Duitse Bundes­verfassungs­gericht. Lees hier een serie beschouwingen over deze opvallende uitspraak.

 

Verantwoor­dingsdag: derde woensdag van mei

Al 20 jaar legt de minister van Financiën op de derde woensdag van mei verantwoording af aan de Staten-Generaal voor de financiële jaarverslagen van de ministeries. Lees hier een interview met Jan van Zijl, de initiatiefnemer van Verantwoor­­dingsdag.

 

Kom stage lopen bij de redactie van PDC

PDC, partner van het Montesquieu Instituut, zoekt vanaf half augustus 2020 ambitieuze studenten met belangstelling voor politiek, parlementaire geschiedenis en Europa. Als redacteur ga je een belangrijke bijdrage leveren aan de websites parlement.com, europa-nu.nl en denederlandse­grondwet.nl. Bekijk de vacature op de website van het PDC.

 

Actualiteiten­debat: Politiek of militair strategisch? Nederlandse defensie in het Midden-Oosten

Momenteel neemt de Nederlandse krijgsmacht deel aan meerdere missies in het Midden-Oosten. In het Actualiteiten­debat van 4 maart waren de huidige en eerdere Nederlandse missies in het Midden-Oosten onderwerp van debat.