Achtergrond: dat doet een voorzitter vrijwel nooit...

maandag 25 maart 2019, 13:00, Redactie Parlement.com

Het medeondertekenen van een motie tegen de handelwijze van de fractie van DENK door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib leidde tot de veronderstelling dat een Voorzitter dat 'vrijwel nooit' doet. Elders werd gemeld dat dit zeker honderd jaar niet was voorgekomen.

Om het direct maar helder te maken: het medeondertekenen van een motie door een Kamervoorzitter is een unicum.

De Voorzitter treedt zelfs vrijwel nooit op als 'gewoon' Kamerlid, al stemt zij of hij wel mee en worden ook fractievergaderingen bijgewoond. Bij dat stemgedrag kwam wel eens afwijking van de fractie voor. Frans Weisglas stemde bijvoorbeeld in 2002 als enige vóór een motie-Rosenmöller waarin afkeuring werd uitgesproken over de uitspraak van minister Nawijn dat de Tweede Kamer één groot ritueel was.

Dick Dolman kreeg veel aandacht toen hij in 1980 Kamervragen stelde aan minister Gardeniers. Zij overwoog de VPRO te beboeten, omdat Van Kooten en De Bie als hun alter ego Jacobse en Van Es sluikreclame zouden hebben gemaakt voor de Haagse middenstand. Dolman vond dat belachelijk. In 1972 stelde voorzitter Frans-Joseph van Thiel vragen over de aanslag in München tijdens de Olympische Spelen.

Dat een Voorzitter aan een debat meedoet, is eveneens uitzonderlijk. Honderd jaar geleden verliet Voorzitter Dirk Fock zijn stoel om het woord te kunnen voeren over de begroting van Nederlands-Indië. In 1882 speelde Kamervoorzitter Otto van Rees zelfs een belangrijke rol bij een kwestie rond de minister van Koloniën. Ook hij voerde toen het woord. Het leidde tot de val van minister Van Goltstein.

Deze bijdrage stond in