Europese Kroniek 2022: oorlog houdt EU in een houdgreep

maandag 19 december 2022, 13:00, Redactie van Europa-Nu.nl

In de nacht van 23 op 24 februari 2022 brak er oorlog uit op het Europese continent: Rusland viel Oekraïne binnen en daarmee begon een jaar waarin het conflict de EU in een houdgreep hield. Op het moment dat de allesover­heersende coronacrisis bezworen leek, brak daarmee de volgende crisis uit. De crisis bleek niet alleen geopolitiek: de oorlog werd een energiecrisis, veiligheidscrisis, en een economische crisis. Crisismanagement werd voor het derde jaar op rij de belangrijkste modus voor de Europese leiders.

Ontwikkelingen buiten de oorlog in Oekraïne werden overschaduwd door deze crisis. Het voornemen tot hervorming van de Europese verkiezingsregels, de afronding van de Conferentie over de Toekomst van Europa, een corruptieschandaal in het Europees Parlement: alle fundamentele gebeurtenissen, maar in de volksmond minder van betekenis. Europa onderscheidde zich door maatregelen tegen de energiecrisis, zoals het omvangrijke RepowerEU-pakket. Ook volgden de sancties tegen Rusland elkaar in rap tempo op, en werd Oekraïne kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Hoe is dit zo gekomen? Wat waren voor Europa de sleutelmomenten en wie was daarbij betrokken? December is traditioneel een maand van eindejaarslijstjes en uitgebreide terugblikken. Een samenwerking tussen het Montesquieu Instituut en de website www.europa-nu.nl leidde tot onderstaand overzicht van het belangrijkste Europese nieuws van 2022.