Gerrit Voerman

foto Gerrit Voerman
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
© Kevin Bergenhenegouwen

Is sinds 1 januari 2011 hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlands en Europees partijstelsel en sinds 1989 hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en promoveerde in 2001 op een proefschrift over de relaties tussen de CPN en de Communistische Internationale. Kenner van de partijpolitieke geschiedenis van Nederland, in het bijzonder van de partijen ter linkerzijde. Treedt geregeld op als commentator in radio- en tv-programma's.

 

Gerrit Voerman is als bestuurder betrokken bij het Montesquieu Instituut. Hij publiceert regelmatig over de geschiedenis van de verschillende Nederlandse politieke partijen en treedt in de media op als expert van de Nederlandse politieke geschiedenis.

Voerman is geschiedkundige en hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlands en Europees partijstelsel. Sinds 1989 is hij directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), een van de partners van het Montesquieu Instituut.