Montesquieu bundel over Staat van Europa

maandag 17 december 2018, 13:00

Het Montesquieu Instituut werkt aan een studie over ‘Europa’.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen [25 mei] verschijnt er een bundel artikelen over de ‘staat van de Europese Unie’. Hoe hangt de vlag er bij? Wat zijn de voornaamste knelpunten en andere problemen? Hoe moet het verder?

Specifiek zal worden ingegaan op onderwerpen als Euroscepsis, de Euro, migratie en Europa in het internationale krachtenspel. Europese partijen, de Europese begroting, Europa na Brexit en de uitbreiding van de Europese Unie krijgen ook aandacht. Plus de verhouding tot de lidstaten, nationale parlement en burgers. Vanzelfsprekend wordt het functioneren van Europese instellingen [Raad, Commissie en Parlement] tegen het licht gehouden.

Een keur aan auteurs heeft toegezegd: Matthieu Segers, Huub Dijsselbloem, Mendeltje van Keulen, Anchrit Wille, Jan van der Harst, Anjo Harryvan, Aalt Willem Heringa, Henri de Waele, Thu Hoai Nguyen, Suzanne Poppelaars, Prashant Sabharwal, Andrea Ott, Simon Otjes, Joop van Holsteijn, Josje den Ridder, Hans Vollaard, Paul Dermine, Tineke Strik en Herman Schaper.

De eindredactie is in handen van Aalt Willem Heringa, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Maastricht, en Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer en adviseur van het Montesquieu Instituut. Het wordt de twaalfde uitgave in de MI-reeks, die wordt uitgegeven in samenwerking met Bju-BoomJuridisch.

Den Haag, december 2018