The European Council in the Era of Crises

maandag 25 oktober 2021, 13:00

Hoe de Europese Raad crises te lijf gaat is het thema van Jan Werts’ hardcover boek dat deze week in Londen verschijnt. Als Brussels correspondent analyseert Werts maar liefst tien crises sinds de verwerping van de Grondwet voor Europa in 2005. Hij bedankt in zijn opdracht het Montesquieu Instituut, waarvoor hij al vele jaren de Europese Raad volgt.

‘I found myself reliving the time of my mandate as president of the European Council … Jan Werts’ story of the European Council is the story of the Union itself.’ Aldus Herman graaf Van Rompuy, president van de Europese Raad van 2009 tot 2014 in zijn voorwoord.

Het boek beschrijft verder uitvoerig de interne keuken van de tegenwoordig bijna maandelijkse Europese top van de 27 nationale leiders en de voorzitter van de Commissie. Een apart hoofdstuk gaat over de (soms gespannen) relatie met de Commissie, het Parlement, de Raad van Ministers en het Hof in Luxemburg. Dat is een onderwerp waarover je elders zelden wat verneemt.

Jan Werts promoveerde in 1991 in Brussel op The European Council. Zijn werk was, (eigenlijk nogal verrassend) het eerste proefschrift ooit over de Europese Raad. Die bestaat namelijk al sinds 1975. Juist toen vestigde Jan Werts zich in Brussels als correspondent voor uiteenlopende media. Hij heeft sindsdien vrijwel alle 240 Europese ‘toppen’ – vaak gehouden in steden verspreid over de hele EU - ter plaatse gevolgd. In 2008 publiceerde hij een update van zijn proefschrift. Werts vervolgt nu met een geheel nieuwe tekst van ruim 400 pagina’s. Voor deze publicatie interviewde hij een reeks insiders. ‘Mijn analyse van de crisisbehandeling door de hoogste politieke leiders leidt tot een verrassende conclusie’, aldus de auteur.


Jan WERTS. The European Council in the Era of Crises. ISBN: 9781838089849

John Harper Publishing Ltd, Hardcover 32€. Via https://www.johnharperpublishing.co.uk/books/ Bovendien verkrijgbaar via de boekhandels Douwes, Jongbloed Juridische Boekhandels en Scheltema, Amsterdam.

Deze bijdrage stond in