Scholieren willen ‘CASHFLOW’ bankencontrole-autoriteit

Algemene Vergadering plenaire zaal Tweede Kamer

De Europese Unie is een instelling rijker: CASHFLOW. De ‘Controle Autoriteit ter Supervisie op de Hoogstand der Financiële Liquiditeiten Ofwel Waardigheid der kredieten alsmede der solvabiliteit’ wordt belast met het Europees toezicht op banken. CASHFLOW is hét antwoord van Nederlandse scholieren op het vraagstuk of er wel of geen bankenunie tot stand moet komen.

Het voorstel tot oprichting van deze nieuwe toezichthouder werd behandeld en ook aangenomen tijdens de nationale conferentie van het Model European Parliament Nederland, dat jaarlijks door het Montesquieu Instituut wordt georganiseerd. Van 28 september tot en met 4 oktober namen ruim 150 bovenbouwleerlingen deel aan deze nationale MEP-conferentie 2013. Traditiegetrouw vormt iedere provincie een eigen delegatie en vertegenwoordigt, tijdens zowel de commissievergaderingen als de plenaire zitting, een EU-lidstaat.

 
Foto's dag 3: Algemene Vergadering plenaire zaal Tweede Kamer

De eerste twee dagen vergaderden en onderhandelen de delegaties nog apart in provincie- en gemeentehuizen met als doel het opstellen van een resolutie, waarbij ze het beste uit de kan wilde halen voor ‘hun’ land. Woensdag kwamen de delegaties naar Den Haag waar zij voor de officiële opening met in de fraaie Eerste Kamer werden ontvangen. Geheel volgens de tradities van het echte Europese Parlement verhuisden de Algemene Vergadering donderdag naar een andere locatie: de vergaderzaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Nadat de parlementariërs hun resoluties tijdens de twee dagen durende plenaire vergadering hun resoluties met verve tijdens de Algemene Vergaderijng op donderdag en vrijdag hadden verdedigd, werden na afloop vijftien jongeren verblijd met het nieuws dat zij deel mogen nemen aan de twee aanstaande internationale MEP-conferenties. Tien scholieren reizen in december af naar Vilnius, de andere vijf gaan in april naar Wenen.

Dit artikel verscheen in 'De Hofvijver' nr. 35 d.d. 28 oktober 2013.