Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Montesquieu Reeks

Onder de vlag van het Montesquieu Instituut verschijnt een aantal maal per jaar een bundel rondom een bepaald thema.

^ Bestel De Stembus (voor 23:00 besteld, morgen in huis)

 
boekcover
De stembus

Toelichting:
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het het algemeen kiesrecht voor mannen werd ingevoerd. Twee jaar later werd dit kiesrecht uitgebreid tot vrouwen. In deze bundel wordt teruggeblikt op wat een eeuw geleden tot stand kwam, waarbij onder meer de gevolgen in kaart worden gebracht en de voor- en nadelen worden gewogen.

 
boekcover
Het eerste raadgevend referendum, Het EU-Oekraïne Associatieakkoord

Toelichting:
Begin maart 2016 verschijnt de bundel Het eerste raadgevend referendum over het fenomeen referendum en over het associatieakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne uit 2014, onderwerp van het referendum. Aanleiding voor het verschijnen van de bundel is het eerste raadgevende referendum op 6 april 2016.

 
boekcover
De Commissie-Juncker: Laatste kans voor Europa? Tussenbalans na een jaar

Toelichting:
Hoe heeft het Team-Juncker het gedaan in het eerste jaar nadat het op 1 november 2014 van start ging? In deze 6e bundel 'De Commissie-Juncker: Laatste kans voor Europa? Tussenbalans na een jaar' maken verschilende auteurs onder eindredactie van Gerrit Voerman en Jan van der Harst de balans op.

 
boekcover
Het 'probleem' Eerste Kamer: Visies op de toekomstige rol van de Senaat

Toelichting:
Deze bundel gaat in op aspecten die bij de discussie over het tweekamerstelsel een rol spelen. Vanuit een politicologische visie over de toekomst van de Eerste Kamer, naar de rol van de Eerste Kamer bij de kabinetsformatie. En van de wijze waarop de verkiezingen plaatsvinden tot een overzicht van wetsvoorstellen die gestrand zijn in de Eerste Kamer.

 
boekcover
'Halverwege?'

Toelichting:
Wikkend en wegend maakt het Montesquieu Instituut in deze bundel een tussenbalans op van het tweede kabinet onder leiding van premier Mark Rutte. De tussenbalans cirkelt om vragen als: Hoe bijzonder was het kabinet? Hoe heeft zich de eerste twee jaar staande gehouden? En hoe zal het verder gaan?

 
boekcover
Het nieuwe formeren

Toelichting:
Op 17 december 2012 organiseerde het Montesquieu Instituut een symposium waarbij wetenschappers stilstonden bij de formatie.In dit 3e deel van de Montesquieu Reeks zijn in bewerkte vorm deze inleidingen verzameld met een woord vooraf van mr. H.D. Tjeenk Willink.

 
boekcover
Koning, Kamers, Kabinetsformatie

Toelichting:
Preadviezen over de rol van de Tweede kamer, de Eerste Kamer en de Koning bij de kabinetsformatie. Uitgebracht in het kader van een Parlementaire Conferentie over de kabinetsformatie, georganiseerd door het presidium van de Tweede Kamer.

 
boekcover
De erfenis van Pim Fortyn

Toelichting:
Wetenschappers en (oud) - politici hebben hun licht laten schijnen over de politieke en parlementaire erfenis van Pim Fortuyn. In het eerste deel van de Montesquieu Reeks zijn deze bijdragen gebundeld.