'Elke dag 4 mei': hoe de Tweede Wereldoorlog nog steeds voortleeft

maandag 28 april 2014, 14:13

DEN HAAG (PDC) - 'Zolang je het herinnert, leeft het voort', aldus Natascha van Weezel over de Tweede Wereldoorlog. In haar film 'Elke dag 4 mei', gisteren vertoond in het Filmhuis Den Haag, deelt zij haar ervaringen als 'derde generatie jood'; de generatie die de oorlog en Holocaust niet heeft meegemaakt, maar toch last heeft van de naweeën van de oorlog.

'Hoe kan ik nou een trauma hebben van een oorlog die ik niet eens heb meegemaakt?', stelt Van Weezel in haar film. Op boeiende wijze laat ze zien hoe een gevoel van angst en onveiligheid in verschillende mate deel uitmaakt van het leven van deze generatie. Een angst die onbewust van generatie op generatie is doorgegeven. Zij het door de beladen familiegeschiedenis, de verhalen van ouders en grootouders die de Holocaust hebben overleefd of de herdenkingen die de emoties in leven hebben gehouden. 

Tijdens het debat na afloop van de film spraken Martijn Eickhoff en Natascha van Weezel samen met het publiek over het vinden van een balans tussen het leven in het heden en het effect dat het verleden heeft op het heden. 'De nagedachtenis is zeer belangrijk. De geschiedenis leert ons veel, maar er ontstaat een gezonde balans wanneer de heftigheid van de emoties afneemt. Ze werken dan niet meer blokkerend, maar zorgen wel voor bewustwording'.  

Vanavond om 21.00 uur wordt de film 'Elke dag 4 mei' uitgezonden op Nederland 2.