Verloren vertrouwen. Waarom bewindslieden hun ontslag aanboden

woensdag 28 maart 2018, 11:06

DEN HAAG (PDC) - Op welke gronden traden ministers en staatssecretarissen af? En welke rol speelden omstanders als media en ambtenaren hierbij? Die vragen staan centraal in 'Verloren vertrouwen. Aftredende bewindslieden 1967-2002' van parlementair historica Anne Bos. Vandaag promoveert zij op dit onderzoek.

Anne Bos, verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, analyseerde het aftreden van de bewindspersonen die tussen 1967 en 2002 om politieke redenen hun ontslag aanboden. Zij onderscheidt daarin drie vormen: aftreden om onenigheid binnen het kabinet, vanwege een conflict tussen een bewindspersoon en de Tweede Kamer en integriteitskwesties. Aftreden kan bovendien niet los gezien kan worden van de politieke en maatschappelijke context, aldus de Nijmeegse historica.

Het boek gaat in op alle ministers en staatssecretarissen die tussen 1967 en 2002 om politieke redenen aftraden. Naast een grondige analyse geeft het daarmee ook prachtige anekdotes uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

Bron: uitgeverij Boom