Politieke Europese Unie niet nodig

Grotere politieke samenwerking binnen ‘Europa’ is niet strikt nodig om een herhaling van een crisis als die rond de euro te voorkomen. Voorlopig zijn de bestaande financiële afspraken voldoende, mits strak nageleefd. Dat was de kern van de lezing voor het Montesquieu Instituut, die  Lex Hoogduin, directeur van De Nederlandsche Bank, vorige week woensdag (23 februari) in Den Haag hield.

Er dient volgens Hoogduin een samenhangend reddingspakket voor de Eurocrisis te komen. Onderdeel moet zijn dat de Eurolanden zich strikt houden aan de regels van het stabiliteitspact. Naleving er van zal stevig(er) moeten worden gecontroleerd.

Ondanks toenemende stemmen ten gunste van grotere politieke samenwerking binnen Europa, is het volgens Hoogduin niet strikt noodzakelijk is. De bestaande regels zouden, indien de strak worden nageleefd voldoende moeten zijn om een herhaling van de ontstane problemen rond de Euro te voorkomen.

De vraag is volgens de DNB-directeur wel wie de regels van het pakket gaat monitoren: centraal door de Europese Commissie of intergouvernementeel via de nationale overheden.