Een Nederlandse voorzitter van de Eurogroep is goed voor Nederland.

Henk Nijboer, PvdA-lid van de Tweede Kamer

Vorige week is onze minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, gekozen als voorzitter van de Eurogroep. Een positie in het hart van Europa, een plek waar gewerkt wordt aan één van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd: het oplossen van de eurocrisis. Een plek ook waar de toekomst van de eurozone wordt vormgegeven en fundamentele besluiten over bijvoorbeeld de financiële sector worden voorbereid. Om te voorkomen dat het ooit weer zo uit de hand loopt en belastingbetalers massaal moeten bijspringen.

De voorzitter van de Eurogroep bepaalt de agenda, zoekt naar consensus in de eurozone en denkt mee over de toekomstige vormgeving van de Economische en Monetaire Unie. Met Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep zitten we niet alleen in de cockpit van de Europese samenwerking, maar zelfs aan de stuurknuppel. Het oplossen van de eurocrisis en het hervormen van de financiele sector is niet alleen een Europees belang, maar vormt ook de basis voor het herstel van de Nederlandse economie.

'Heeft de voorzitter van de eurogroep wel voldoende tijd voor de binnenlandse problemen?', werpen sommige critici tegen. Natuurlijk wel. Iedere minister van financiën brengt als lid van de eurogroep veel tijd in Brussel en andere Europese hoofdsteden door, juist omdat daar wordt gewerkt aan de belangrijke vragen van deze tijd. En natuurlijk blijft de minister op elk door de Tweede Kamer gewenst moment verantwoording schuldig aan het parlement.

En het Nederlandse belang? Dat is vooral een stabiele Euro en het bieden van een uitweg uit de crisis. Bovendien is onze inzet met een extra stoel aan tafel voor staatssecretaris Frans Weekers gewaarborgd. De uitkomst zal niet altijd exact gelijk zijn aan de inzet. Dat is nooit anders geweest. Samen met de verschillende landen overeenstemming bereiken over oplossingen voor de internationale financiële crisis en het beteugelen van banken maakt ons allen beter, de eurolanden én Nederland.