Wankelt Fort Europa?

‘Fort Europa wankelt niet. Het aantal asielaanvragen en de illegaliteit in de Europese Unie loopt niet uit de klauwen en het beeld dat er een run van vluchtelingen op Europa is, is niet juist.’ Dit betoogde Saskia Bonjour, onderzoekster naar migratie aan de Universiteit van Leiden, op woensdag 6 november 2013 tijdens een door Max van Weezel geleid debat, georganiseerd door het Montesquieu Instituut, ProDemos en Nieuwspoort. Toch zag Bonjour wel een groot probleem: het aantal doden aan de Europese grenzen blijft namelijk stijgen. Dit toonde zij aan met een kaart met daarop treurige cijfers...

Ook Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Marit Maij (PvdA) en lid van het College voor de Rechten van de Mens Carina van Eck waren van mening dat er betere Europese asiel- en migratieafspraken nodig zijn.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r: Carina van Eck, Eddy van Hijum, Marit Maij en Saskia Bonjour
Max van Weezel, Carina van Eck, Eddy van Hijum, Marit Maij
Eddy van Hijum
Het publiek luistert aandachtig
Carina van Eck
Het publiek luistert aandachtig
Het publiek luistert aandachtig
Marit Maij en Saskia Bonjour
Wankelt Fort Europa? De sprekers

De stroom vluchtelingen uit Afrika en Syrië zorgt voor hernieuwde aandacht voor de grensbewaking en het asielbeleid van de Europese Unie. Zuidelijke lidstaten zoals Malta en Italië hebben hun handen vol aan de opvang van de vluchtelingen. Het Europees Parlement heeft inmiddels besloten dat er via Frontex en Eurosur meer geld vrij komt voor grensbewaking om vluchtelingendrama's op zee te voorkomen en de Europese Commissie wil dat deze organisaties ook humanitaire taken krijgen.

In welke mate is het land van aankomst verantwoordelijk voor de vluchtelingen? Moet er binnen de EU een gedeelde verantwoordelijkheid zijn? En hoe moet een Europese oplossing voor het vluchtelingenprobleem vorm krijgen? Welke rol spelen de mensenrechten hierbij?