Actualiteitendebat: Incidentenpolitiek en de rol van de media. Wat kunnen we leren van de toeslagenaffaire?

Belastingdienst
Bron: Wikimedia / Bic

De aanpak van vermeende fraude bij het uitkeren van kinderopvangtoeslagen trof tienduizenden gezinnen en leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet-Rutte III. In het boek Zo hadden we het niet bedoeld, de tragedie achter de toeslagenaffaire probeert onderzoeksjournalist Jesse Frederik te achterhalen waar het is misgelopen. Ter discussie staat onder meer de rol van de journalistiek, die volgens Frederik te veel aandacht schenkt aan incidentenpolitiek en te weinig aan het wetgevingsproces. Hoewel de feitelijke impact betrekkelijk klein was, was het de ophef rondom de "Bulgarenfraude" die ten grondslag lag aan de harde fraudebestrijding en uiteindelijk leidde tot de toeslagenaffaire. Deze focus op incidentenpolitiek zorgt ervoor dat Kamerleden die zich minder met incidenten bezighouden maar juist gedegen Kamerwerk doen weinig zichtbaar zijn. Hoe leidt een dergelijke dynamiek tussen politiek en media tot schandalen zoals de toeslagenaffaire? Moet belangrijk wetgevingswerk de politieke verslaggeving beter bereiken? Hoe kan het systeem verbeterd worden om herhaling te voorkomen?

Het Actualiteitendebat op woensdag 7 april 2021 werd ingeleid door Jesse Frederik. Daarna ging hij in gesprek met Femke Merel van Kooten-Arissen, Helma Lodders en Yvonne Hofs over de relatie tussen politiek en media, waarbij de toeslagenaffaire als startpunt diende. Stéphane Alonso modereerde het debat.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
03:31
15:14
Welkomstwoord door Stéphane Alonso
Inleiding door Jesse Frederik
Discussie
Overzicht van de zaal
Jesse Frederik
Yvonne Hofs
Helma Lodders
Femke Merel van Kooten-Arissen
Stéphane Alonso
Overzicht van de zaal
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelIncidentenpolitiek en de rol van de media
Spreker(s)Yvonne Hofs, Femke Merel van Kooten-Arissen, Jesse Frederik, Helma Lodders en Stéphane Alonso (debatleider)
Duur1 uur, 20 minuten, 23 seconden
DownloadMP3
Transcriptietekst

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat