Actualiteitendebat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

Eurosymbool op zee
Bron: Europees Parlement

Klimaatopwarming, de coronacrisis en de invloed van big tech: het zijn enkele van de uitdagingen die vragen om een Europese aanpak. Oplossingen op Europees niveau vereisen niet alleen wetgeving maar ook financiële middelen. Hoe moeten ambitieuze antwoorden op deze uitdagingen betaald worden, en door wie? Een Europees belastingsysteem ligt al jarenlang op tafel als mogelijk middel om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Zo kwam de Europese Commissie recent met plannen voor toekomstbestendige bedrijfsbelastingen waarbij onder meer brievenbusfirma's, die ook in Nederland welig tieren, kritisch bekeken worden. Toch komt Europese belastingheffing maar moeilijk van de grond en hebben lidstaten het moeilijk om nationale belastingregels te harmoniseren. Zijn Europese belastingen gewenst? Raakt dit aan de soevereiniteit van lidstaten? Wie moet er betalen, en waar gaan de opbrengsten heen?

Op maandag 28 juni 2021 vond het Actualiteitendebat plaats. Het panel bestond uit hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, die het debat inleidde, Volt-Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek, VVD-Eerste Kamerlid Pim van Ballekom en journalist Laurens Berentsen. Het debat werd gemodereerd door Marleen de Rooy.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
05:40
21:14
52:26
Welkomstwoord door Marleen de Rooy
Inleiding door Jan van de Streek
Discussie
Vragen
Overzicht van de zaal
Jan van de Streek
Pim van Ballekom
Marieke Koekkoek
Laurens Berentsen
Jan van de Streek
Marieke Koekkoek
Laurens Berentsen
Pim van Ballekom
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelEuropese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'
Spreker(s)Jan van de Streek, Pim van Ballekom, Laurens Berentsen, Marieke Koekkoek en Marleen de Rooy (debatleider)
Duur1 uur, 24 minuten, 25 seconden
DownloadMP3

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat