Debat | Hoofdrol in de EU? Over de haalbaarheid van de Nederlandse EU-ambities

 • Mark Rutte
  Bron: The Council of the European Union

  Kabinet-Rutte IV heeft een duidelijk ambitieuze instelling jegens de Europese Unie. Hoe realistisch zijn die ambities? En kunnen ze in de praktijk wel worden waargemaakt?

 • In het coalitieakkoord van Rutte IV wordt drie keer benadrukt dat Nederland een voortrekkersrol te vervullen heeft in de EU. Dit is bijvoorbeeld te zien op het gebied van klimaat, waar Nederland "koploper in Europa [wil] zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde".

  Inmiddels zijn verdere koerswijzingen, die lijken aan te sluiten bij deze ambitie, zichtbaar geworden. Met het steunen van het Oekraïense en Moldavische kandidaatlidmaatschap, neemt Nederland zelfs op het gebied van uitbreiding van de EU een meer welwillende houding aan. Een duidelijke verandering ten opzichte van voorgaande kabinetten. Verder heeft Nederland de deur opengezet voor een verdragswijziging in het kader van de toekomst van Europa. En het streven naar een slagvaardiger Europa wordt geconcretiseerd door de inzet voor afschaffing van het vetorecht op buitenlandbeleid.

  Bij dit alles rijst echter wel de vraag: hoe realistisch is het streven naar een leidende rol voor Nederland?

  Op maandag 3 oktober staat deze vraag centraal. Het panel bestaat uit Jasper van Dijk (SP-Tweede Kamerlid), Joris Backer (D66-Eerste Kamerlid), Clara van de Wiel (EU-correspondent NRC) en Mendeltje van Keulen (Lector Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool). Van Keulen verzorgt ook de inleiding. De moderator van het debat is Stéphane Alonso.

  Datum en tijd: maandag 3 oktober 2022 van 17.15* tot ca. 18.30 uur

  Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, nieuwe locatie in het tijdelijke Tweede Kamergebouw (Bezuidenhoutseweg 67), en livestream

  Let op: op de nieuwe locatie van Nieuwspoort gelden veiligheidsmaatregelen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee en registreer uw bezoek vooraf op de website van Nieuwspoort.

  *We raden u vanwege de veiligheidsmaatregelen aan iets eerder te komen dan u gewend bent.

  Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het debat op deze pagina.

  Logo

  Dit evenement is onderdeel van Spreeek, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op spreeek.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.