Alles van waarde

Hij windt zich op over de graaicultuur, over de onmenselijke regelzucht van instanties en bedrijven en over het gebrek aan saamhorigheid in onze maatschappij. Frans vindt dat managers geen oog meer hebben voor kwaliteit, maar enkel voor winst. Op die manier worden zorg, onderwijs en televisieaanbod uitgehold en kapotgemaakt.

Zij is pragmatisch en positief. Het valt best mee met de problemen en in complot theoriën gelooft ze niet. Laura werkt als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamer en als fractievoorzitter van die partij in de gemeenteraad van Waterland. Ze is ervan overtuigd dat zaken veranderd kunnen worden door dicht bij huis te beginnen.

In zijn nieuwe film krijgt Frans Bromet door zijn dochter Laura een spiegel voorgehouden. Centraal staan de gesprekken tussen beiden. Deze worden afgewisseld met illustraties van de gevolgen van de schaalvergroting in de samenleving. Bijvoorbeeld de verpleegkundige van de thuiszorg, die zorg levert in productcodes terwijl haar manager enkel wijst op efficiëntie. Of het onderwijs, waar schaalvergroting een toverwoord is zonder dat iemand zich zorgen maakt over de gevolgen daarvan.

Dochter Laura is metgezel op de zoektocht van Frans en spreekt hem voortdurend tegen wanneer hij te sarcastisch en simplistisch dreigt te worden over de staat van Nederland. Dit levert een een sprankelende en tot nadenken stemmende documentaire, waarbij het commentaar van Laura een relativerend tegenwicht biedt.