Boekpresentatie "Montesquieu: enigmatisch observateur"

 • Montesquieu: enigmatisch observateur

  Frits Bolkestein (oud EU-Commissaris) en Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht) gaan met Andreas Kinneging (rechtsfilosoof) in gesprek over het veelzijdige oeuvre van Montesquieu.

 • Op donderdag 21 april gaan oud-EU-Commissaris Frits Bolkestein en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in gesprek met rechtsfilosoof Andreas Kinneging over Montesquieu, de Trias Politica en het Nederlandse politieke bestel.

  Aanleiding is het verschijnen van het boek 'Montesquieu: enigmatisch observateur' van Andreas Kinneging, Paul de Hert en Maarten Colette.

  In "Montesquieu: enigmatisch observateur" brengen twaalf auteurs zijn veelzijdige oeuvre opnieuw tot leven. Zij denken door op de onderwerpen die Montesquieu tot een groot schrijver maakten, op de polemieken die hij veroorzaakte en de pennen die hij in beweging bracht. Hun essays kijken naar Montesquieu vanuit een filosofisch, politiek, sociaal, literair en juridisch perspectief.

  Locatie: Universiteit Leiden, Lorentz-zaal (A144) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden

  Datum en tijd: donderdag 21 april om 17:30 uur

  Organisatie en inschrijving via info@uitgeverijvrijdag.be

  De publicatie van de Perzische brieven van Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (1689-1755) zorgde voor grote deining in het frivole en verdeelde Frankrijk van 1721. Montesquieu werd op slag een van de meest bewierookte intellectuelen van zijn tijd. Later schreef hij over de opkomst en de ondergang van het Romeinse Rijk. Zijn meest ‘geleerde’ werk, Over de geest van de wetten (1748), was de echte prelude tot de sociale wetenschappen, tot een verreikend nieuwe kijk op mens en samenleving. Montesquieu’s oorspronkelijke denken kent nog steeds vele bewonderaars, maar roept ook vandaag nog controverse op.

  Het boek "Montesquieu: enigmatisch observateur" bevat bijdragen van Maarten Colette, Frederik Dhondt, Annelien de Dijn, Paul De Hert, Michel Huysseune, Andreas Kinneging, Paul Pelckmans, Ringo Ossewaarde, Jean-Marc Piret, Alexander Roose, Patrick Stouthuysen en Lukas van den Berge.


  Uitgeverij Vrijdag, in samenwerking met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en De Debatten.be.