Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Linnar Viik over online stemmen de invloed van ICT op onze democratie

maandag 27 augustus 2018, 9:03

DEN HAAG (PDC) - Op donderdag 13 september spreekt onder andere Linnar Viik, oud-directeur bij Skype en de drijvende kracht achter de digitalisering van Estland, tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing in Den Haag.

Estland is de laatste jaren uitgegroeid tot koploper op het gebied van ICT. Zo is Estland waarschijnlijk het enige land in de wereld waar 99% van de openbare dienstverlening digitaal beschikbaar is, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ook is elke ID-kaart die wordt uitgegeven voorzien van een chip waarmee burgers zich online kunnen identificeren. Deze ID-kaart gebruikt men ook tijdens het online stemmen.

Estland werd in 2005 het eerste land ter wereld waar tijdens de nationale verkiezingen burgers hun stem online konden uitbrengen. Alleen de ID-kaart en een internetverbinding is hiervoor nodig. Op deze manier kunnen stemgerechtigden overal ter wereld stemmen voor nationale en parlementaire verkiezingen. Door onder andere gebruik te maken van blockchain technologie en andere vormen van versleutelen van informatie is ook deze vorm van stemmen anoniem. Daarnaast kan men, zolang het mogelijk is om te stemmen, zijn of haar stem veranderen.

Naast dat deze vorm van stemmen voor veel groepen veel tijd en moeite bespaart, bespaart dit ook 11000 werkdagen tijdens verkiezingen.

Wie meer wil weten over online stemmen, de rol van de overheid hierin en andere voorbeelden van de digitale mogelijkheden in Estland kan zich nu aanmelden!

De Montesquieu-Prinsjeslezing wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing in het kader van het Prinsjesfestival.