Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Val kabinet-Rutte III

Het derde kabinet-Rutte heeft naar aanleiding van de bevindingen van de ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag zijn ontslag aangeboden. Het kabinet is nu dus demissionair. Dat betekent dat het wel gewoon doorregeert, zoals het dat overigens ook had gedaan als de demissionaire status pas bij de verkiezingen was ingegaan. Alleen zullen politiek-gevoelige wetsvoorstellen voorlopig niet worden afgehandeld.

De druk op het kabinet om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het overheidsfalen in de toeslagenaffaire werd alsmaar groter, nadat Lodewijk Asscher al besloot om zijn lijsttrekkerschap voor de PvdA in te trekken om dezelfde redenen. Het ontslag van het kabinet, twee maanden voor de verkiezingen en midden in de coronacrisis, is grotendeels symbolisch. Het kabinet regeert demissionair verder. Zeker in de aanpak van de coronacrisis zullen geen grote veranderingen plaatsvinden.

De stap is enigszins te vergelijken met die van het kabinet-Kok II, dat in maart 2002 de politieke verantwoordelijkheid nam voor het drama in Srebrenica.

 

Achtergrondinformatie

Hofvijver januari 2021

In de Hofvijver, de maandelijkse uitgave van het Montesquieu Instituut, was uitgebreid aandacht voor de val van kabinet-Rutte III. Meningen varieerden: er werd kritiek geuit op het kabinet dat al aftrad voordat het verantwoording aan de Tweede Kamer aflegde, maar de regering werd ook gerespecteerd voor de keuze om de bestuursrechtspraak eerst zelf te laten reflecteren op wat er mis was gegaan.

Acht reacties vanuit diverse perspectieven zijn hieronder beschikbaar:

Columns Parlement.com

Analyses Montesquieu Instituut