Prinsjeslezing: Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

woensdag 18 september 2019

Op 12 september organiseerde de faculteit Governance and Global Affairs samen met het Prinsjesfestival een lezing en debat over 100 jaar algemeen kiesrecht, met name het kiesrecht van vrouwen.

Margit van der Steen, een universitair docente aan het Historisch Instituut van Universiteit Leiden, opende de lezing met een korte inleiding over haar werk. Haar specialisatie is politieke geschiedenis van de 20e eeuw, gender en biografie. Na deze inleiding kwam Devika Partiman aan het woord. Devika sprak over volksvertegenwoordiging, vrouw zijn in de politiek, en de stichting Stem op een Vrouw. De sociaal activiste is oprichter en voorzitter van deze stichting, die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Ze benoemde enkele historische vrouwen uit de politiek die te weinig aandacht hebben gekregen en maakte zich hard voor inclusiviteit van alle minderheden uit de samenleving in de politiek.

Debat

Het publiek stelde enkele vragen aan Devika over haar werk als oprichter van de stichting Stem op een Vrouw. Hierna bespraken Margit en Devika samen met Ulla Jansz stellingen over vrouwen in de politiek. Ulla Jansz maakt deel uit van de redactie van het Wilhelmina Drucker webmonument en heeft als onderzoeksterrein de geschiedenis van de Nederlandse vrouwenbeweging. Een voorbeeld van deze behandelde stellingen is: ‘In de Tweede Kamer moet de man/vrouw verdeling 50/50 worden’ en ‘De volgende premier van Nederland moet een vrouw worden’. Over deze laatste stelling waren de sprekers het eens dat moeten een sterk woord is om te gebruiken in deze zin. Verder bestond het publiek uit mannen en vrouwen met verschillende meningen over het onderwerp. Het publiek debatteerde actief mee over de stellingen.