Podcast Het spel en de macht #1: bepalen ambtenaren en experts de politiek?

woensdag 8 maart 2023, 12:45
Het spel en de macht seizoen 3 aflevering 1

DEN HAAG (PDC) - In samenwerking met het Montesquieu Instituut maakt het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) een podcast over 'de nieuwe bestuurscultuur'. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van deze veelgebruikte term? En hoe uit zich de nieuwe bestuurscultuur in Nederland? In vijf afleveringen gaan experts op verschillende deelonderwerpen van deze 'nieuwe bestuurscultuur' in.

Depolitisering speelt een belangrijke rol in de Nederlandse bestuurscultuur: Het idee dat politici in Nederland grote ideologische problemen liever tot technische vraagstukken reduceren. Welke invloed heeft dat op onze bestuurscultuur en wat betekent het voor onze democratie? Kortom: bepalen ambtenaren en experts de politiek?

Te gast zijn:

  • Merijn Oudenampsen, socioloog aan de Université Libre de Bruxelles, we spreken hem onder meer over het boek dat hij schreef samen met Bram Mellink: Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis.
  • Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar public affairs bij de Universiteit Leiden, met hem spreken we over depolitisering in het formatieproces.

Het Spel & De Macht is een podcast van het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur van Universiteit Leiden en het Montesquieu Instituut. Dit is het derde seizoen van de podcast. De redactie en productie zijn in handen van Caelesta Braun, Simon Otjes en Arend Viëtor.

Naar de podcast

Direct luisteren