Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

Hofvijver juni 2021: Weg van de waan van de dag

De Hofvijver van juni is gepubliceerd, met onder andere een column van Paul Bovend'eert over het wangedrag van Kamerleden en een analyse van Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman over de problemen bij het CDA.

 

Terugkijken - Actualiteiten­debat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

Zijn Europese belastingen gewenst? Tasten ze de soevereiniteit van lidstaten aan? Op maandag 28 juni ging het panel van Jan van de Streek, Laurens Berentsen, Pim van Ballekom en Marieke Koekkoek in debat. Moderator was Marleen de Rooy.


De video-opname is nu terug te kijken!

 

Adviezen van oud-Kamerleden aan Kamerleden

Op verzoek van het Montesquieu Instituut blikken drie recent afgezwaaide Kamerleden terug op hun tijd in de Tweede Kamer. Ronald van Raak (SP), Kees Verhoeven (D66) en Eppo Bruins (CU) adviseren hun opvolgers in de Kamer.

 

Kijk het terug! 'Lancering Bundel 18: Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat'

Bundel 'Lijdelijk toezien?' over onafhankelijk publiek toezicht is op 16 juni gelanceerd en aangeboden aan de voorzitter van de Inspectieraad. Vervolgens gingen enkele auteurs van de bundel en twee inspecteur-generaals o.l.v. Jan Schinkelshoek in op verschillende aspecten van onafhankelijk toezicht.

 

Honderd dagen na de verkiezingen: een terugblik

Op 25 juni is het honderd dagen geleden dat Nederland naar de stembus mocht. Sindsdien is de formatie volop in het nieuws geweest, niet altijd puur vanwege de inhoud. In dit issue bekijken we de stand van zaken en geven we enkele achtergronden.