Montesquieu Zomerconferentie geopend tijdens drukbezochte bijeenkomst

dinsdag 24 augustus 2010, 8:44

De Montesquieu Zomerconferentie 'Bouwen aan vertrouwen' is gisteren met een goedbezochte bijeenkomst in de Haagse Kloosterkerk van start gegaan. Meer dan 150 belangstellenden woonden het evenement bij.

Nadat Ed D'Hondt, voorzitter van het Montesquieu Instituut, de Zomerconferentie officieel had geopend, was het woord aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ernst Hirsch Ballin. Volgens de minister vinden veel Nederlanders de Grondwet belangrijk, maar weten zij vaak niet precies wat er in de Grondwet staat. Om te bouwen aan vertrouwen moet de Grondwet daarom toegankelijker worden en moet de kennis over de Grondwet worden vergroot.

Met een druk op een knop opende de minister vervolgens de website www.deNederlandseGrondwet.nl, een nieuwe site met een duidelijke en heldere uitleg over de Nederlandse Grondwet en achtergronden en nieuws. Deze site kan volgens de minister als belangrijke kennisbron over de Grondwet dienen. 

Prof. Dr. Jouke de Vries, wetenschappelijk directeur van Campus Den Haag en vicevoorzitter van het Montesquieu Instituut, betoogde vervolgens in zijn lezing dat de vertrouwenscrisis vaak wordt overdreven. In Nederland is het vertrouwen, een complex begrip, in het politieke systeem in ieder geval behoorlijk hoog. Op de lagere niveaus van instituties en individuen is het vertrouwen recentelijk wel afgenomen, maar dat kan ook weer worden hersteld. Vertrouwen gaat immers niet alleen te paard, maar kan ook te paard terugkeren, aldus De Vries.

De Zomerconferentie bestaat uit verschillende evenementen die het Montesquieu Instituut in samenwerking met verschillende partners organiseert voor zowel experts als voor het grote publiek. Onder het motto 'Bouwen aan vertrouwen' wordt naar oorzaken van en concrete oplossingen voor het ontbrekende vertrouwen in maatschappelijke instituties gezocht. De Zomerconferentie duurt nog tot en met 1 september.