“Wees alsjeblieft eerlijk over Europa!”

maandag 23 juni 2014, 13:28
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Wat is de toekomst van de Europese Unie? Dit was de hoofdvraag tijdens de ‘Round Table: Europa na de crisis, vrij verkeer, euro en identiteit’, die afgelopen vrijdag in Paushuize te Utrecht werd gehouden. Een panel bestaande uit politici, wetenschappers en journalisten ging in discussie aan de hand van drie thema’s: het vrij verkeer van mensen, de euro en de Europese identiteit. Tussendoor kwamen er pittige vragen vanuit het publiek.

Volgens Arend Jan Boekesteijn komt Europa te vaak negatief uit de verf.  “Nederland moet niet onderschatten hoe groot het voordeel van goedkope werknemers uit Oost-Europa is geweest voor  het algemeen belang.” Caroline de Gruyter was het met hem eens: “De landen die tien jaar geleden hebben gepusht voor de grote uitbreiding zijn nu het ergste aan piepen over de gevolgen. Terwijl de economische voordelen enorm zijn.” Klaas Verschuure (lijsttrekker van de D66 in Utrecht) vond ook dat er te vaak een draai wordt gegeven aan berichtgeving over Europa. “Door niet eerlijk te zijn en er niet achter te staan, maak je plek voor eurosceptici.”

Andy Klom gaf aan dat de Europese Commissie op veel gebieden geen bevoegdheiden heeft. Het ontbreken van goed toezicht door Europese instanties op nationale banken heeft een grote rol gespeeld bij de crisis. Caroline de Gruyter was huiverig over de toekomst:  “De bankencrisis is nog niet over, hij is eerder met een dekentje toegedekt. Er kunnen nog steeds banken omvallen en we weten niet welke.” Uit de euro stappen zou de situatie echter alleen maar verslechteren. Er zijn door de crisis nu wel meer controlemogelijkheden ingevoerd.

 “We moeten ons meer als Europeaan gaan identificeren”, opperde gespreksleider Mark Bovens. Maar dat leek de meeste panelleden niet nodig. Het thema van de Europese Commissie is volgens Andy Klom: “Eenheid en diversiteit. Geen gelijke identiteit, wel gelijke behandeling.” Klaas Verschuure sloot zich daarbij aan: “De identiteit maakt me niet zoveel uit, maar wees alsjeblieft eerlijk over Europa. Het levert meer op dan het ons kost.” Hoe dit bereikt moet worden, bleef in het midden. Caroline de Gruyter concludeerde dat er niet snel meer eerlijkheid zal komen:"De media gooien olie op het vuur. Er gaan door desinteresse in Europa bij het grote publiek steeds minder journalisten naar Brussel. Waardoor de verslaglegging verslechtert."

De Round Table werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie,RENFORCE, Strategisch thema Institutions, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap(Universiteit Utrecht) en de Gemeente Utrecht