Lancering Bundel 18: Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat

Toezicht cartoon mei 2021
Bron: Arend van Dam

Welke doelstellingen dient onafhankelijk publiek toezicht en hoe is dit georganiseerd in Nederland? Hoe onafhankelijk is dit toezicht, of hoe onafhankelijk zou dit moeten zijn? En voldoet publiek toezicht nog steeds aan de politiek-bestuurlijke realiteit van nu?

Deze vragen staan centraal in de nieuwste bundel van het Montesquieu Instituut, uitgegeven door Boom. De bundel gaat in op verschillende soorten toezichthouders met de bijbehorende bevoegdheden en bevat beschouwingen op onafhankelijk publiek toezicht van zowel (rijks)inspecties als markttoezichthouders.

Meerdere auteurs lichten elk verschillende aspecten van onafhankelijk toezicht toe. Het gaat daarbij over de Europese dimensie van de nationale onafhankelijke toezichthouders en de parlementaire controle van toezichthouders, tot de relatie tussen toezichthouders en de sector van toezicht.

'Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat' is op woensdag 16 juni aangeboden aan de voorzitter van de Inspectieraad Jan van den Bos. Aansluitend gingen hoogleraar Caelesta Braun en onderzoeker Henk den Uijl, twee auteurs van de bundel, in op hun bijdrage onder leiding van moderator Jan Schinkelshoek. Daarna werd het woord gegeven aan inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Theodor Kockelkoren, en aan inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid, Henk Korvinus.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
04:55
14:28
19:37
25:42
34:07
Welkomst­woord door Jan Schinkelshoek
Caelesta Braun presenteert bundel aan Jan van den Bos
Henk den Uijl geeft een reactie
Caelesta Braun geeft een toelichting
Theodor Kockelkoren aan het woord
Henk Korvinus aan het woord
Caelesta Braun overhandigt virtueel de bundel aan Jan van den Bos
Henk Korvinus
Theodor Kockelkoren
Caelesta Braun
Henk den Uijl
 Jan Schinkelshoek
Jan van den Bos
Theodor Kockelkoren
Henk Korvinus
De bundel
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

De bundel is op 16 juni 2021 verschenen en is te koop via Bol.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs@montesquieu-instituut.nl of 070-3630105). Het Montesquieu Instituut publiceert met regelmaat bundels romdom een bepaald thema. Een overzicht van alle verschenen bundels is te vinden op de pagina Montesquieu Reeks.