Actualiteitendebat: 'Recente spanningen, langlopende uitdagingen: de toekomst van het EU-defensiebeleid'

soldaten met eu vlag
Bron: © European Union 2014 - European Parliament

De Europese Unie poogt al decennia een samenhangend Europees defensiebeleid vorm te geven. Als reactie op dreigingen in en rondom Europa klinkt steevast dat Europese landen nu toch echt zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor de Europese veiligheid. Tegen de achtergrond van de Russische aanval op Oekraïne probeert het Franse EU-voorzitterschap een nieuwe impuls te geven aan het defensiebeleid en het streven naar 'strategische autonomie' van de EU. De Franse President Emmanuel Macron wil een ‘operationeler’ defensiebeleid en het is geen geheim dat Frankrijk voorstander is van een Europese flitsmacht.

Bovendien zal op de Europese Raad van 24 en 25 maart het Strategisch Kompas worden vastgesteld. Dit Strategisch Kompas geeft richting aan het Europese veiligheid- en defensiebeleid voor een periode van 5 tot 10 jaar. Zijn deze ontwikkelingen en de huidige veiligheidsdreigingen een opmaat naar een sterker Europees defensiebeleid, of zelfs een Europese krijgsmacht? Hoe verhoudt dit beleid zich tot de huidige actualiteit? En wat voor doelen moet het Europese defensiebeleid dienen? Op deze vragen werd tijdens het Actualiteitendebat op maandag 7 maart 2022 dieper ingegaan.

Het panel bestond uit Jasper van Dijk (SP-Tweede Kamerlid), Ruben Brekelmans (VVD-Tweede Kamerlid), Christoph Schmidt (politiek verslaggever van Trouw) en Lotje Boswinkel (strategisch analist bij The Hague Centre for Strategic Studies). Boswinkel verzorgde tevens de inleiding van het debat. De moderator van het debat was Stéphane Alonso.

> Lees het verslag van het Actualiteitendebat

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
04:05
16:16
Welkomstwoord door Stéphane Alonso
Inleiding door Lotje Boswinkel
Discussie
Overzicht van de zaal
Lotje Boswinkel
Jasper van Dijk
Christoph Schmidt
Ruben Brekelmans
Stéphane Alonso
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelRecente spanningen, langlopende uitdagingen: de toekomst van het EU-defensiebeleid
Spreker(s)Ruben Brekelmans, Lotje Boswinkel, Jasper van Dijk, Christoph Schmidt en Stéphane Alonso (debatleider)
Duur1 uur, 19 minuten, 35 seconden
DownloadMP3

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat