Carla van Baalen

foto Carla van Baalen
Naar de originele foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotograaf Henriëtte Guest

Voormalig directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen. Deed onderzoek naar en promoveerde op een studie over onderduikers in de Noordoostpolder en was onder meer onderzoeker en universitair docent. Kreeg in 1998 de leiding van het CPG, dat zich onder meer bezighoudt met de geschiedschrijving van de naoorlogse kabinetten. Maakte in 2005-2006 deel uit van de Nationale Conventie die adviseerde over staatkundige vernieuwing. Was in 2001-2022 hoogleraar parlementaire geschiedenis in Nijmegen. Mevrouw Van Baalen was verder lid van de Staatscommissie parlementair stelsel.

 

Carla van Baalen was tot september 2022 als bestuurder betrokken bij het Montesquieu Instituut. Zij is gespecialiseerd in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, in het bijzonder in kabinetsformaties, troonredes en staatsrechtelijke vernieuwingen.

Van Baalen is emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en was directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG), een van de partners van het Montesquieu Instituut. In 2017 en 2018 was zij tevens lid van de Staatscommissie parlementair stelsel.