Onderzoek PDC voor RTL Nieuws: Forum voor Democratie minst actief van kleine partijen

maandag 29 januari 2018

DEN HAAG (PDC) - Forum voor Democratie is het minst actief van de kleine partijen in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit onderzoek dat PDC in opdracht van RTL Nieuws heeft gedaan.

PDC vergeleek de activiteiten van de vier kleinste partijen in de Tweede Kamer, 50PLUS, SGP, DENK en Forum voor Democratie. Uit het onderzoek bleek dat Forum voor Democratie de minste moties en amendementen indiende en ook de minste schriftelijke Kamervragen heeft gesteld.

Ook werd gemeten hoe vaak de fractievoorzitters plenair het woord voerden tijdens debatten. Hier scoort FvD-leider Thierry Baudet niet het slechts. Hij voerde 29 keer het woord, en komt daarmee dicht in de buurt van SGP-leider Van der Staaij (31 keer aan het woord) en DENK-leider Kuzu (36 keer aan het woord. Fractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol scoort hier het slechts, hij voerde slechts twintig keer het woord tijdens een plenair debat.

Het onderzoek is door PDC uitgevoerd onder de noemer Real Time Research. PDC faciliteert wetenschappelijk onderzoek door parlementaire data en bijbehorend instrumentarium voor onderzoek beschikbaar te stellen. Afhankelijk van de onderzoeksvraag en de dataset kan het instrumentarium van PDC op verschillende manieren worden gebruikt.

Het onderzoek dat PDC in opdracht van RTL Nieuws uitvoerde werd in het RTL Nieuws van maandag 8 januari getoond. Daarnaast verscheen een nieuwsbericht over het onderzoek op de website van RTL Nieuws.

Bron: RTL Nieuws