Nationale conferentie Model European Parliament 2022 trapt maandag af

donderdag 22 september 2022, 16:45

DEN HAAG (PDC) - Volgende week vindt de jaarlijkse nationale conferentie van het Model European Parliament (MEP) plaats, een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Op maandagochtend start de week met de officiele opening in het Huis van Europa door VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans.

De opening wordt online gevolgd door de MEP-deelnemers die verspreid zitten in Nederland. Deze jonge 'Europarlementariërs' zijn verdeeld in commissies en stellen gedurende de eerste drie dagen een resolutie op over een actueel thema.

Op donderdag en vrijdag komen alle deelnemers naar Den Haag om in een plenaire vergadering te debatteren en stemmen over de opgestelde resoluties. Op vrijdag vindt die vergadering, na een welkomswoord van Kamervoorzitter Vera Bergkamp, plaats in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Na afloop van de conferentie wordt bekendgemaakt wie Nederland mogen vertegenwoordigen tijdens de internationale variant van het MEP.

Het Model European Parliament Nederland is een samenwerking tussen het Montesquieu Instituut en het Debatbureau. Jaarlijks nemen er circa 200 jongeren deel aan de nationale conferentie, zij worden in de maanden ervoor geselecteerd uit regionale voorrondes.