Actualiteitendebat: 'De (door)rekening van de plannen van Kabinet-Rutte IV'

Kabinet-Rutte IV
Bron: Rijksoverheid.nl

Na de langste formatie ooit stond Kabinet-Rutte IV op 10 januari dan eindelijk op het bordes en werd het regeerakkoord gepresenteerd. Rutte IV wil Nederland toekomstbestendig maken, aldus het regeerakkoord. Hiervoor gaat het kabinet het klimaatdoel verhogen, wil het de stikstofcrisis in tien jaar tijd grotendeels oplossen en wil het in de aankomende jaren zoveel mogelijk huizen gaan bouwen. Opvallend zijn de vele miljarden die hier volgens het nieuwe kabinet voor nodig zijn.

Inmiddels heeft het Centraal Planbureau (CPB) het regeerakkoord van Rutte IV doorgerekend. Wat staat er in deze doorrekeningen? Wat zeggen ze over de afgelopen politieke periode en over het beleid dat Rutte IV in de aankomende vier jaar wil voeren? En wat zijn de effecten op de langere termijn van deze stijgende uitgaven? Op deze vragen werd tijdens het Actualiteitendebat op maandag 7 februari 2022 dieper ingegaan.

Het panel bestond uit GroenLinks-Tweede Kamerlid Senna Maatoug, ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis, FD-redacteur Marijn Jongsma en universitair docent economie Wimar Bolhuis aan de Universiteit Leiden. Bolhuis leidde tevens het debat in. De moderator van het debat was Irene de Kruif.

> Lees het verslag van het Actualiteitendebat

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
02:55
24:07
56:11
Welkomstwoord door Irene de Kruif
Inleiding door Wimar Bolhuis
Discussie
Vragen
De sprekers en het publiek
Wimar Bolhuis
Senna Maatoug
Pieter Grinwis
Marijn Jongsma
Irene de Kruif
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelDe (door)rekening van de plannen van Kabinet-Rutte IV
Spreker(s)Senna Maatoug, Pieter Grinwis, Wimar Bolhuis, Marijn Jongsma en Irene de Kruif (debatleider)
Duur1 uur, 23 minuten, 09 seconden
DownloadMP3

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat