Anderhalve meter democratie.

maandag 27 april 2020, 13:00
Oude Zaal 2020
Bron: Helma Lodders

Nee, het is niet terug naar vroeger. De Tweede Kamer vergadert sinds vorige week weer in de Oude Zaal, de vergaderzaal waar het parlement ooit [1795] begon. Die verhuizing maakt het mogelijk om in tijden van corona ook fysiek te kunnen blijven vergaderen. Stap voor stap krijgt die anderhalve meter democratie vorm. Ook in gemeenten en provincie.

 

Digitaal vergaderen mag, maar nu nog niet - Joop van den Berg

Het verdient wel degelijk overweging om over digitaal vergaderen nog eens goed en systematisch na te denken, te meer nu het Binnenhof sowieso onderhanden moet worden genomen. Zodat het naar behoren kan, zodra het echt zou moeten. Zo kunnen elektronische alternatieven – al dan niet voor noodgevallen - worden overwogen met de daarvoor vereiste bedenktijd in plaats van die inderhaast te moeten regelen, zoals nu even leek te gaan gebeuren. Want zelfs de Voorlichting van de Raad van State toont her en der tekenen van haastwerk, hoe begrijpelijk ook.

Lokaal bestuur in tijden van Corona - Geerten Boogaard

....de grootste uitdaging is wellicht het bewaken van de gelijkheid van het politieke speelveld tijdens een digitale vergadering. Ook in een fysieke raadsvergadering is niet elk raadslid even effectief, maar de digitalisering levert weer geheel nieuwe uitdagingen op. Allereerst is er natuurlijk de digitale toegankelijkheid van de vergadering voor individuele leden. Wanneer is die voldoende gewaarborgd? Hoeveel ondersteuning moet een digibeet worden geboden? En door wie? Wat doet digitalisering met de fractiediscipline? Is bijzondere zorg nodig voor de individuele backbencher die er vanwege de ‘strikte vergaderorde’ helemaal niet meer tussenkomt? En ten slotte: wanneer verstoren hybride vormen van een digitale en een fysieke vergadering het gelijke speelveld?

Hoe waarborg je rechtspraak in de coronatijd? - Marc de Werd

De anderhalve meter-rechtspraak leidt – is mijn ervaring - tot houtje-touwtje zittingen met tot nu toe veel goodwill, flexibiliteit en inschikkelijkheid (soms ook irritatie) van de betrokkenen. Voor een zitting met een overzichtelijke rechtsvraag, zoals de voortduring van de voorlopige hechtenis, is improviseren nog te verdedigen; ook al omdat er een beslissing móet worden genomen. Maar als het op de inhoud aan komt moet rechtspraak ook drama kunnen zijn. Met een decor, acteurs, een rolverdeling, souffleurs, kostuums, publiek en recensenten. Feitelijke informatievergaring is dan slechts één aspect van een zitting.