Een beetje integriteit bestaat niet. Bundel 15 uit de Montesquieureeks

maandag 30 november 2020, 13:00

Geen enkele organisatie kan het zich nog veroorloven er niet een gedragscode in bepaalde vorm op na te houden. Er is in Nederland al jaren aandacht voor het onderwerp integriteit in het openbaar bestuur, zodanig dat politici en bestuurders op hun hoede zijn om vooral niet de fout in te gaan. 'Een beetje integer bestaat niet' is een bundel van het Montesquieu Instituut met beschouwingen over integriteit in de verschillende overheidslagen en instanties.

Geen enkele zichzelf respecterende organisatie, van politieke partijen tot de rechtspraak, kan het zich nog veroorloven te opereren zonder gedragscode, toetsingscommissie of vertrouwensman of -vrouw. Integriteit is nooit ver weg: maar wat moeten we er concreet mee, hoe organiseren we het en hoe houden we er toezicht op? Hoe raken de normen niet verstard maar bewegen we tegelijkertijd mee met nieuwe opvattingen en verschijnselen?

Deze vragen staan centraal in 'Een beetje integer bestaat niet', de 15e bundel in de reeks van het Montesquieu Instituut. In de beantwoording van deze vragen worden ook voorstellen gedaan over hoe integriteit in het openbaar bestuur gewaarborgd kan blijven: verder gaan met het doorontwikkelen van codes, structurele aandacht voor het onderwerp binnen organisaties, het instellen van (extern) toezicht en het voorkomen van disproportionele sancties.

In de bundel wordt eerst ingegaan op integriteit als verschijnsel (Ronald Kroeze), waarna het onderwerp bij politieke partijen (Sebastiaan van Leunen & Gerrit Voerman), de Staten-Generaal (Paul Bovend'Eert) en de gemeenten (Solke Munneke) beschouwd wordt. Vervolgens wordt er gekeken naar integriteit bij de ambtenarij (Toon Kerkhoff) en de rechterlijke macht in de vorm van het Openbaar Ministerie (Miranda de Meijer & Joep Simmelink).

De slotbalans wordt opgemaakt door Aalt-Willem Heringa (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Maastricht) en Jan Schinkelshoek (oud-lid Tweede Kamer, adviseur van het Montesquieu Instituut in Den Haag).

 

Het boek is te bestellen via bijgaande link.

De bundel, uitgegeven door Boom, verschijnt als vijftiende bundel in de reeks van studies waarvoor het Montesquieu Instituut tekent.