West-Europese conferentie Model European Parliament in Den Haag

dinsdag 17 januari 2023, 16:00

DEN HAAG (PDC) - Op donderdag 19 januari reizen bijna 100 jongeren tussen de 16 en 19 jaar uit acht verschillende Europese landen af naar Nederland voor de West-Europese conferentie van het Model European Parliament. De conferentie vindt plaats van 19 tot 23 januari op verschillende locaties in Den Haag. De week wordt officieel afgetrapt op vrijdag 20 januari in de Eerste Kamer met een welkomswoord van voorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Daarna zullen de jongeren zich gedurende een kleine week verplaatsen in de rol van Europarlementariër. De delegaties worden verdeeld over verschillende commissies, waarin zij zich gedurende de conferentie buigen over een actueel Europees vraagstuk. In die commissies gaan zij in gesprek met een expert uit het desbetreffende vakgebied en stellen ze een resolutie op. Zij zoeken naar oplossingen voor de problemen die zij binnen hun thema onderscheiden.

Op maandag verdedigen de commissies hun resoluties tijdens de algemene vergadering in de Hoge Raad. Daar wordt de conferentie formeel afgesloten in gesprek met Marieke Koekkoek (Tweede Kamerlid Volt) en Ingrid van Engelshoven (voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting BANEB en het Debatbureau, en financieel mogelijk gemaakt door Erasmus+. Door MDT-project Generatie aan Zet is de conferentie grotendeels voor jongeren door jongeren georganiseerd.

In de afgelopen maanden hebben jongeren zich ingezet om de onderdelen van de conferentie vorm te geven. Zo bogen groepen zich o.a. over de MEP-pers, de lobbysessie, de teambuildingsactiviteiten, de ontvangst van de deelnemers, de vraagstukken, de voorbereiding van de commissevoorzitters, de culturele avond en de gastgezinnen.