Lokale partijen braken door in 2022: wat verklaart hun succes?

maandag 13 maart 2023, 13:19

Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 
Van barricade naar bestuur
Bron: Arend van Dam

“De groei van lokale partijen komt niet vanuit nieuwe politici, maar vanuit onvrede ten opzichte van oude partijen.” Dat stelde André de Jeu, zelf fractievoorzitter van de grootste lokale partij van de gemeente Alphen aan den Rijn, tijdens de boekpresentatie van het nieuwe boek in de Montesquieu Reeks: ‘Van barricade naar bestuur. De doorbraak van de lokale partij’. De boekpresentatie werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Montesquieu Instituut. Het nieuwe boek is uitgegeven door Boom Juridisch.

Het panelgesprek werd geopend door Joop van de Berg, die ook de slotbeschouwing schreef voor de bundel. Na de introductie van de nieuwe bundel werd deze overhandigd aan directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving van de VNG, Andries Kok. Aansluitend ging een panel van André de Jeu (fractievoorzitter Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn) en de auteurs Lianne van Kalken (wethouder Gemeente Vlaardingen namens GroenLinks) en Pieter Maessen (freelance journalist en coach) met elkaar in gesprek onder leiding van moderator Andries Kok.

Het panel ging met elkaar in gesprek over onder andere de toename en groei van lokale partijen. Het panel besprak met elkaar of deze groei een gevolg is van de toenemende onvrede in de samenleving en de afstand tussen lokale en nationale politiek. Volgens Maessen sluiten lokale partijen beter aan bij het thuisgevoel dan nationale partijen. Van Kalken voegde hier aan toe dat lokale partijen een socialer aspect hebben. Er is volgens Van Kalken een laag vertrouwen in de nationale politiek Het verschil tussen de landelijke en lokale politiek neemt steeds verder toe. De Jeu daarentegen ziet het optimistischer in. Volgens hem moeten we verder kijken dan de afstand tussen lokaal en nationaal. Hij raadt lokale politici aan om ook over de grenzen van de eigen gemeenten te kijken.