Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Actualiteitendebat: 'Anders kiezen: alternatieve kiesstelsels voor Nederland'

Rode potlood

Dit Actualiteitendebat stond oorspronkelijk gepland voor maandag 4 oktober.

Al jaren schrijven commentatoren over de groeiende kloof tussen burger en politiek en de mate van vertrouwen in de politiek. In het najaar van 2018 werd tevens door de staatscommissie parlementair stelsel een onderzoeksrapport gepresenteerd met daarin advies over hervormingen binnen het Nederlandse parlementair stelsel. Het debat over een nieuwe politieke cultuur woedt dus volop. In dit debat blijven de kiessystemen onderbelicht, terwijl deze systemen invloed kunnen hebben op het concrete functioneren van individuele parlementsleden en het parlement als geheel.

Wetenschappers stellen op basis van internationaal onderzoek dat Nederland een relatief hoog niveau van politiek vertrouwen kent en dat juist ons kiesstelsel hieraan bijdraagt. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat een aanzienlijke groep kiezers zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt door Kamerleden.

Kunnen aanpassingen aan verkiezingen deze kloof dichten en het vertrouwen van kiezers vergroten? Welke vormen van verkiezing of vertegenwoordiging zijn mogelijk? Op deze vragen zal het Actualiteitendebat op maandag 1 november dieper ingaan.

Het panel bestaat momenteel uit NRC-journalist Wafa Al Ali, Belgisch Kamerlid voor de Vlaamse Groenen Kristof Calvo en universitair docent Nederlandse politiek Simon Otjes (Universiteit Leiden). Calvo en Otjes zullen het debat tevens inleiden. De moderator van dit Actualiteitendebat is Eva Kuit. Meer panelleden zullen te zijner tijd worden toegevoegd.

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: maandag 1 november 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: Livestream en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

2.

Aanmelding

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Naast de livestream is er een beperkt aantal plekken in de zaal beschikbaar. In verband met de nieuwe maatregelen van de overheid zal u bij de ingang van Nieuwspoort gevraagd worden om uw coronatoegangsbewijs te laten zien. Als u zich heeft aangemeld om in de zaal aanwezig te zijn ontvangt u uiterlijk vrijdag 29 oktober bericht of u een plek toebedeeld hebt gekregen.

Als u de optie 'Ja, ik wil fysiek bij het debat aanwezig zijn en wacht bevestiging hiervan af' aangevinkt heeft en toch verhinderd bent, wilt u dat dan doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl?

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat