Symposium | Om de lokale democratie: presentatie bundel 20

 • Bundel 20: Om de lokale democratie
  Bron: Arend van Dam

  Hoe staat het met de lokale democratie? De nieuwste bundel van het Montesquieu Instituut over dit onderwerp wordt gepresenteerd in de aula van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en overhandigd aan Jan van Zanen.

 • Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  Let op: dit evenement is verplaatst naar 9 december en zou oorspronkelijk plaatsvinden op 21 oktober. Op dit moment is het maximaal aantal aanmeldingen bereikt en is dit evenement vol, als er weer plaatsen vrijkomen dan vindt u het aanmeldformulier weer op deze pagina.

  ‘Het versplintert. Het lokaliseert. Het gaat moeizamer. Het wordt belangrijker. Het wordt drukker. En het gaat erom spannen.’ Vier jaar geleden, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maakte het Montesquieu Instituut de balans van de staat rond de lokale democratie op. Die analyse, samengevat in de bundel 'Een goede raad', had een meer dan bezorgde ondertoon.

  Vier jaar later kan die conclusie letterlijk worden herhaald. Opnieuw is onder regie van het Montesquieu Instituut, na de raadsverkiezingen van maart dit jaar, de stand van zaken rond decentralisatie en lokale democratie in kaart gebracht. Opnieuw heeft een keur aan auteurs, stuk voor stuk scherpe waarnemers van het plaatselijk bestuur, de balans opgemaakt. En opnieuw valt de slotsom zorgwekkend uit: ‘Zwaar weer voor het lokaal bestuur.’

  Op 9 december wordt de twintigste bundel van het Montesquieu Instituut gepresenteerd in de aula van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en overhandigd aan VNG-voorzitter Jan van Zanen. Daarna gaat een panel van René van Zanten (voormalig hoofdredacteur verschillende lokale dagbladen), Hans Vollaard (universitair hoofddocent politicologie), Solke Munneke (hoogleraar staatsrecht en fellow bij het Montesquieu Instituut) en Robbert Lievense (gemeenteraadslid Gemeente Schouwen-Duiveland) in gesprek onder leiding van moderator Jan Schinkelshoek. Aansluitend is er gelegenheid voor een borrel.

  Datum: vrijdag 9 december van 16.00 uur tot 17.15 uur, inloop vanaf 15:45.

  Locatie: de aula van het VNG-kantoor (Nassaulaan 12, Den Haag)

  Na afloop van het symposium is de bijeenkomst op deze pagina terug te kijken.

  Logo

  Dit evenement is onderdeel van SPREEEK, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op SPREEEK.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.