Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Columns & Analyses

 • Coalitie en Kamer vertonen verkeerde reflex na wegvallen Eerste Kamermeerderheid

  Coen Brummer, 19 april 2019

  Coen Brummer
  De Staatscommissie Parlementair Stelsel heeft verschillende voorstellen gedaan om de positie van het parlement te versterken. Het NRC Handelsblad liet echter zien hoe overleg in achterkamertjes de positie van het parlement ondermijnt aan de hand van een recente kwestie. Coen Brummer, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, gaat in deze analyse in op de positie van het parlement. Hij pleit voor het doorbreken van de huidige politieke cultuur.
 • Europarlementariërs missen stemming 'WW-export': een ongenuanceerd verhaal

  Edgar Hoedemaker, 18 april 2019

  Edgar Hoedemaker
  "Stemflop Europolitici: Nederlanders massaal absent op het verkeerde moment." De ochtendkrant van de Telegraaf had vanmorgen bovengemiddeld veel aandacht voor het Europees Parlement. De NOS gebruikte hetzelfde jargon en plaatste op de website dat het 'met meer Nederlandse tegenstemmen definitief naar de prullenbak verwezen had kunnen worden.' Het betreffende voorstel gaat over de mogelijkheid om WW-uitkeringen langer mee te kunnen nemen naar een ander EU-land. Vorige week was stemming hierover uitgesteld tot er een nieuw Europees Parlement aan zou treden.
 • Democratische politiek en provinciale Senaat?

  mw Arte Brueren, 15 april 2019

  Arte Brueren
  Door Arte Brueren en Bas Tadema, Rijksuniversiteit Groningen.

  De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Dit zorgt ervoor dat provinciale thema's worden overschaduwd door landelijke onderwerpen. De koppeling tussen beide organen is niet een vaststaand gegeven. In deze analyse gaan Arte Brueren en Bas Tadema in op de historische wortels van de Eerste Kamerverkiezingen. Is het huidige systeem houdbaar?
 • Hoe Nederland de Brexit-tragedie wil doorbreken

  Dr. Jan Werts, 15 april 2019

  dr. Jan Werts
 • Beschermer tegen nieuwe vijanden: een college over Viktor Orbán

  mw Sabine Lammers, 2 april 2019

  Sabine Lammers
  Op 1 april 2019 vond in Nieuwspoort (Den Haag) het 'Grote Orbán College' plaats, georganiseerd door het Haagsch College. Ivo van de Wijdeven was de spreker. Sabine Lammers schreef een verslag over deze avond waarin Orbáns leiderschap in historische context geplaatst werd.
 • Bestuurlijk stalken en de rechtsstatelijkheidstoets van minister Blok

  Prof.dr Tom Zwart, 1 april 2019

  Tom Zwart
  Prof. dr. Tom Zwart, Hoogleraar Crosscultureel Recht, gaat in deze column in op het fenomeen 'bestuurlijk stalken' en de staatsrechtelijke vragen die daarbij horen. Het bestuurlijk stalken moet worden beoordeeld in het kader van de door minister Blok voorgestelde rechtsstatelijkheidstoets, zo betoogt hij.
 • Eerste Kamer behandelt wetsvoorstel Europese verdragen

  Mat Herben, 25 maart 2019

  Mat Herben columnfoto
  Mat Herben, oud-fractieleider van de LPF, diende in 2006 een voorstel tot grondwetswijziging in samen met Kees van der Staaij van de SGP. Het voorstel behelst een tweederde meerderheidsvereiste voor Europese verdragen. Dit voorstel is nog steeds in behandeling. In deze column kijkt Mat Herben vooruit naar de behandeling in derde termijn van de Eerste Kamer.
 • De dans der kroonprinsen

  Prof.Dr. Ruud Koole, 25 maart 2019

  Prof.Dr. Ruud Koole
  Onlangs berichtte NRC-Handelsblad uitgebreid over de mogelijke opvolging van Mark Rutte als politiek leider van de VVD. Een onderzoek onder enkele honderden lokaal actieve VVD’ers wees volgens het dagblad uit dat het einde van het tijdperk-Rutte nabij is. Wie hem als leider van de VVD zou moeten opvolgen, is nog onduidelijk, maar de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, gooit volgens dat onderzoek hoge ogen. Wanneer het onderzoek twee jaar terug zou zijn gehouden, zouden waarschijnlijk de namen van de toenmalige ministers Jeanine Hennis en Edith Schippers boven zijn komen drijven. Dat laat zien dat het speculeren over een opvolger altijd een momentopname is.
 • To Brexit or not to Brexit? That is the question

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa, 25 maart 2019

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa
  Nadat het House of Commons de Witdrawal agreement ten tweeden male had afgewezen, een harde Brexit had verworpen, geen voorstander bleek van een tweede referendum, en al eerder niet het vertrouwen in de premier had opgezegd, bleek er wel een meerderheid om uitstel te vragen. Dat deed premier May dan ook en zij vroeg om uitstel tot 30 juni 2019. Die datum van 30 juni is gekozen, omdat de dag erna het nieuwe Europees parlement zal worden geïnstalleerd, en zo wordt aldus voorkomen dat het VK aan de verkiezingen daarvoor moet gaan meedoen. De EU stemde met uitstel in, maar maximaal tot 22 mei (dat wil zeggen vlak voor de verkiezingen voor het Europees Parlement), mits het Lagerhuis alsnog met de Withdrawal Agreement zal instemmen. Zo niet, dan wordt de uiterste datum van uitstel 12 april. Twee weken na de tot nog toe voorziene datum van 29 maart.
 • Affaire-Duthler lijkt opgewarmde prak

  Prof.Dr. Bert van den Braak, 18 maart 2019

  Bert van den Braak
  De VVD stelt een integritietsonderzoek in naar Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler. Dit naar aanleiding van een artikel op Quotenet over de betrokkenheid van haar bedrijf bij wetgeving waarover zijzelf sprak en stemde.