Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Carla van Baalen in NRC over vrouwen bij de formatie

maandag 3 april 2017, 11:28

DEN HAAG (PDC) - Carla van Baalen, directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (één van de partners van het Montesquieu Instituut), heeft de dag na de verkiezingen het verloop van de formatie al voorspeld. Het 'motorblok' VVD, CDA en D66 gaat met GroenLinks om tafel. Na vier maanden sneuvelt dat en schuift de ChristenUnie aan.

In de NRC vertelt Van Baalen over haar fascinatie met kabinetsformaties. De interesse stamt al uit 1977 toen zij op haar achttiende voor het eerst mocht stemmen. Met tien zetels winst was de PvdA de gedoodverfde winnaar. Toch volgde er geen tweede kabinet-Den Uyl. "Ik vond het zo merkwaardig. Die formatie ging maar door en door. Waarom duurde het zo lang?"

Het is voor het eerst dat een vrouw de gewichtige rol van informateur op zich neemt. "Ik heb me er wel over verwonderd dat vrouwen nooit een rol hebben gespeeld. Een informateur moet goed luisteren, verbinden, iedereen tot zijn recht laten komen. Een vrouw zou dat misschien júist heel goed kunnen." aldus Van Baalen.

Bron: NRC, 1-4-2017