Joop van den Berg

foto Joop van den Berg
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Vooraanstaande PvdA-ideoloog die acht jaar de Wiardi Beckman Stichting, de 'denktank' van zijn partij, leidde, en korte tijd fractievoorzitter in de Eerste Kamer was. Was aanvankelijk journalist en daarna wetenschapper in Leiden. Na zijn periode bij de WBS hoogleraar en hoofddirecteur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Was hoogleraar in Leiden en Maastricht. Leidde diverse adviescommissies en is publicist en columnist. Auctor intellectualis van begrippen als 'de Haagse kaasstolp' en 'het prefab-Kamerlid'.

 

Joop van den Berg is medeoprichter van het Montesquieu Instituut en is nu nog als fellow daaraan verbonden. Zijn vak is de parlementaire geschiedenis, parlementaire stelsels en het Nederlandse binnenlandse bestuur waarover hij column schrijft op www.parlement.com en bijdragen aan De Hofvijver.

Van den Berg is emeritus hoogleraar in Leiden en Maastricht. Hij was hoofddirecteur van de VNG (1996-2002) en directeur van de Wiardi Beckman stichting (1981-1989). Ook was hij van 1992 tot 1996 lid van de Eerste Kamer, waarvan het laatste jaar als voorzitter van de PvdA-fractie.